čLÁNKY 1. pololetí 2019/2020

Lednové nocování 3.B

Mgr. Marta Černá, 30. 1. 2020

Tradiční nocování 3.B se konalo 29. - 30. ledna 2020. Společně jsme si užívali bazén ve Vitality, vynikající pizzu k večeři, večerní čtení s paní Lenou Freyovou, strašidelnou stezku odvahy a ve čtvrtek jsme ukončili nocování " linorytem" Uutěrky výrobou pexesa a předáním vysvědčení.

Děkujeme manželům Marčanovým za finanční příspěvek na tuto akci, rovněž manželům Krkoškovým za skvělé dopoledne , paní Leně Freyové za krásné večerní čtení a všem maminkám z 3.B za vynikající dobrůtky a šampaňské pro děti. Foto zde:

LEDEN v 1.B a 1. vysvědčení :-)

Mgr. Pavlína Byrtusová, 30. 1. 2020

První vysvědčení pro prvňáčky proběhlo šťastně, úspěšně a bylo spojeno i se slavnostním předáním Pepíkovy kartičky a pera na psaní. Z něj měly děti obrovskou radost.

Přesto s obavou dnes poprvé psali do písanky perem a všichni (včetně mě) jsme byli nadšeni, jak jim to skvěle jde. J Svůj „stres“ vyběhali a vycvičili druhou hodinu v tělocviku a pak už jsme pracovali ve skupinkách. Zábavné počítání, čtení, vv i pč …to vše proběhlo „v jednom“. Ale to nejdůležitější bylo a je – naučit se spolupracovat a navzájem si pomáhat nejen při práci ve skupinkách. J Jelikož se v Prv učíme o člověku, hygieně a stravě, vyhlásili jsme únor měsícem zdravých svačinek. Maminko, tatínku, přibalte, prosím, svému prvňáčkovi kousek čerstvého ovoce nebo zeleniny. Děkuji. Teď už můžete zhlédnout foto LEDEN, kam patří i KNIHOVNA.

Výroba ptačího krmítka aneb zachraňujeme ptáky, dělejte to taky!

RNDr. Vladimíra Padyšáková. 28. 1. 2020

Dne 21. 1. 2020 navštívili naši ZŠ učitelé ze SOŠ Třinec Kanada za účelem podpory polytechnické výchovy, a to výrobou ptačích krmítek. Akce byla připravena pro naše 9. ročníky v dílně 3. vyučovací hodinu. Žáci měli za úkol vyrobit ptačí krmítka z připraveného polotovaru.

Vytvořili si 3členné skupinky a ujali se práce. Bylo vidět, že jim práce s kladívkem a brusným papírem není cizí. Jsou to přece vesnické děti a ty mají technické práce „v krvi“. A nejen kluci, ale i děvčata. A také máme v pracovních činnostech dílny v 6., 7. a 8. třídě, kde se pod vedením p. uč. Mgr. M. Sikory mnohému naučí. Během hodinky budky stihli zkompletovat a ve 2. pololetí v předmětu Provoz a údržba domácnosti je natřou lazurou a rozvěsí do školního sadu a před školu. Zpříjemní tak ptáčkům hladové zimní měsíce. Foto ZDE.

1. B v knihovně

Dnes mě žáčci opět mile překvapili. Nejen že si se zájmem vyslechli všechny důležité informace o knihovně a pravidlech při „práci“ s knihou...

... s čímž nás velmi zajímavě seznámila paní knihovnice, ale také s velkým zaujetím se pustili do výběru a čtení knih. Nakonec si mnozí rovnou vzali přihlášky a natěšeně odcházeli s radostí, že je brzy čeká možnost si již vybranou knížku dočíst. Snad objeví knihy, které ovlivní i jejich život. Jak napsala J. Harrisová: „NĚKTERÉ KNIHY SI PŘEČTETE, NĚKTERÉ SI UŽIJETE. A PAK JSOU TU TAKOVÉ, KTERÉ POHLTÍ VÁS, VAŠE SRDCE I VAŠI DUŠI.“ Foto

Okresní kolo ve florbalu ZŠ Brušperk

Mgr. Martin Sikora, 19. 1. 2020

Po výhře v okrskovém kole nás čekalo okresní kolo ve sportovní hale ZŠ Brušperk.

Sešlo se nakonec osm týmů - ZŠ Vojtěcha Martínka Brušperk, ZŠ Návsí, Gymnázium Petra Bezruče FM, ZŠ Frýdlant TGM, ZŠ Jablunkov, ZŠ Paskov, ZŠ Dobrá, JM ZŠ Třinec.

Týmy byly rozlosovány do dvou skupin, kde se utkal každý s každým. Podle umístění ve skupině byly týmy nasazeny do čtvrtfinále. Vítězové čtvrtfinále postoupili do semifinále. Poražené týmy ze semifinále se utkaly o 3. místo a vítězové postoupili do finále.

Po úplně neuvěřitelném výkonu se do finále nakonec probojovali i žáci naší školy, kde narazili na žáky JM ZŠ Třinec. I když pokračovali v započatém výkonu, nakonec naši žáci okusili chuť porážky a prohráli 1-2.


Žákům bych chtěl poděkovat za úplně neuvěřitelně profesionální přístup jak na hrací ploše, tak i mimo ni.

Ještě jednou děkuji a přeji hodně úspěchu jak ve sportu, tak i ve škole.

Foto ZDE

Lyžařský kurz s Malinou

Barbora Dragonová, 13. 1. 2020

Už tradičně patří 1. lednový týden v družině lyžařskému kurzu, kterého se letos zúčastnilo 28 dětí. Počasí nám přálo, a tak jsme prožili krásných 5 dní na svahu a zdokonalovali se v lyžování. Celou dobu se o děti starali zkušení instruktoři z lyžařské školy Malina, kterým tímto děkujeme za ochotu a trpělivost. Závěrečný den děti předvedly své lyžařské umění rodičům a zazávodily si.

VIDEO ZDE, FOTO ZDE


Okrskové kole ve florbale chlapců starší kategorie

Mgr. Martin Sikora, 21. 12. 2019

V pátek 13. 12. 2019 se starší žáci naší školy ,,poprali" s ostatními týmy o postup na okresní finále ve florbalu.

O postup bojovalo celkem 6 týmů (ZŠ Mosty u Jablunkova, ZŠ Písek, ZŠ Jablunkov, ZŠ Bystřice, PZŠ Bystřice a MZŠ Návsí). Týmy byly rozlosovány do dvou tabulek, kde se utkal každý s každým.


Žáci naší školy neprohráli ani jedno utkání a zaslouženě se umístili na prvním místě. Tím vybojovali postup na okresní finále, které se bude konat 8. ledna 2020 ve sportovní hale ZŠ Brušperk.

Chtěl bych žákům poděkovat za vzornou reprezentaci a popřát hodně štěstí v okresním finále.

Foto ZDE

Prosinec a Vánoce v 1. B

Mgr. Pavlína Byrtusová, 20. 12. 2019

Poslední měsíc i den v tomto roce máme za sebou. Užili jsme si ho se vším všudy. Od zapálení první adventní svíčky, návštěvy Mikuláše s čerty, naučení nových písmenek, psaní prvních slov, soutěží, her… Až po očekávanou vánoční besídku i „oslavu Silvestra“ v den zimního kalendária. Jak probíhal prosinec? Foto ZDE. Zážitky zimního kalendária zase TADY.

KRÁSNÉ, POHODOVÉ SVÁTKY VÁNOČNÍ A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK VŠEM.

Plavání žáků 3. A a 3. B

Mgr. Marta Černá, 20. 12. 2019

Ve středu 18. 12. 2019 jsme ukončili plavecký kurz v Bystřici. Všechny děti si kurz náramně po celou dobu užívaly a hodně se toho naučily. Tímto chceme moc poděkovat všem učitelům plavání za jejich profesionální a zároveň lidský přístup. Foto Zde


Vánoční besídka 3. B

Mgr. Marta Černá, 20. 12. 2019

Dne 17. 12. 2019 jsme si uspořádali vánoční posezení s dospělými. Zazpívali jsme koledy, užili si krásný podvečer a popřáli si krásné Vánoce a do nového roku hlavně zdraví... Foto zde


Čertí rej ve školní družině

Barbora Dragonová, 14. 12. 2019

My se čertů nebojíme! V pátek 6. prosince prožila školní družina odpoledne s čerty. Opravdoví k nám nezavítali, co by tu také hledali, když naše děti ani neumí zlobit. Ale čertích rohů tu bylo i tak spoustu. Čertíci si odpoledne náležitě užili, ať už dováděním nebo plněním pekelných úkolů.

FOTO ZDE


Přepište dějiny! Jedeme na republiku

Mgr. Petr Majetný, 13. 12. 2019

Stolní tenisté dosáhli v kategorii starších žáků nebývalého úspěchu. Po vítězství v krajském finále v Opavě si vybojovali postup do celostátního republikového finále, které se bude konat příští rok v březnu v městě Hostinné v Podkrkonoší. Je to poprvé v celé historii naší školy, kdy se ve sportu podařilo žákům postoupit do finále republiky. Je dlužno říci, že to není poprvé, kdy naši žáci vyhráli krajské finále. Za uplynulých deset let se to podařilo bez letošního vítězství dvakrát. Ale tehdy se finále republiky ve stolním tenisu neorganizovalo.

A jak se to všechno odehrálo? Pěkně popořádku. V polovině listopadu odjeli žáci a žákyně naší školy do Frýdku-Místku, kde se konalo okresní finále. V poslední době se jaksi čeká, že stolní tenisté medaile přivezou. Ale že mladší i starší žáci zvítězí v turnaji a starší dívky přivezou bronz, bylo nečekaným příjemným překvapením. V kategorii mladších žáků reprezentovali naši školu Dominik Walek (6. A), David Heczko, Kristian Sikora a Petr Sikora (7. A). Za starší žákyně naší školy hrály Anna Kozielková (8. B), Natálie Bury a Nelly Bulawová (9. B). Vítězné družstvo starších chlapců tvořili Dominik Sikora (8. A), Adrian Walek, Adam Ćmiel a Ondřej Kulštejn (všichni 9. B).

Posledně jmenovaní pak zaútočili ve své kategorii na postup v Opavě (pro mladší žáky se krajské finále neorganizovalo). Naší jedničkou v týmu byl Adrian Walek. Dominik Sikora byl na druhé pozici a na třetí pozici se střídali Adam Ćmiel a Ondřej Kulštejn. Adam s Ondrou pak doplňovali Adriana ve čtyřhře. Tím pádem se do každého zápasu zapojili všichni členové týmu. Los turnaje nám přidělil hned na počátek nejtěžší soupeře. Žáky z Lichnova a z Pusté Polomi. Po napínavém a nervy drásajícím boji se radovali naši žáci, kteří neokusili hořkost porážky a naprosto zaslouženě turnaj ovládli. V Opavě zanechali svými výkony a chováním sympatický dojem, a tak pěkně reprezentovali naši školu, obec a také Sportovní klub v Návsí, kde pod vedením trenéra Marcela Heczka a dalších trénují. Foto zde

Volejbalový turnaj O pohár 17. listopadu opět ovládlo Návsí

Mgr. Petr Majetný, 12. 12. 2019

Naši žáci a žákyně se koncem listopadu zúčastnili tradičního volejbalového turnaje smíšených družstev O pohár 17. listopadu v Mostech u Jablunkova. Letos se konal již 45. ročník za účasti zakladatele turnaje pana Ivo Svobody. Náš tým nenašel přemožitele, a tak po roce opět slavil vítězství v turnaji, který je pověstný přátelskou a pohodovou atmosférou.

O úspěch v turnaji se zasloužili: Nikola Svobodová (8. B), Jan Majetný, Vojtěch Ohnheiser (8. A), Karolína Červenková, Adriana Klusová, Karolína Lasotová, Kateřina Rychlíková, Nela Sikorová (9. A), Václav Bolek, Adam Ćmiel, Samuel Kolesa a Karel Kozielek (9. B).

Mikulášská návštěva v 1. A

Mgr. Soňa Sikorová, 6. 12. 2019

V pátek 6. 12. dorazil Mikuláš se svými pomocníky i do naší třídy. Vůbec jsme se jich nebáli. Odvážně a s chutí jsme zatancovali, zazpívali a zarecitovali. A za naše krátká vystoupení sladkou odměnu dostali.


FOTO:

Plazi - jak je neznáte

Barbora Dragonová, 4. 12. 2019

Ve středu 20. 11. 2019 proběhla v družině s přírodovědcem Samuelem Valkem beseda na téma PLAZI.


Děti se seznámily s jejich způsobem života a dozvěděly se mnoho zajímavých faktů o těchto krásných tvorech. Kromě připravených informací byl dostatek prostoru pro zvídavé otázky dětí a názorné ukázky hadů, které si děti mohly i pohladit a mít je chvíli na rukách. Tímto moc děkujeme za přínosnou besedu a budeme se těšit na jarní přednášku o mravencích.

FOTO ZDE

Laskavec

Barbora Dragonová, 4. 12. 2019

"Je vědecky podloženo, že laskavost prodlužuje život a činí nás šťastnějšími."

První možností bylo se zapojit do nacvičování vystoupení pro seniory v Domě s pečovatelskou službou v Návsí. Seniorům jsme donesli časopisy, křížovky, romány, upekli perníčky a zazpívali a zahráli na hudební nástroje.

Druhou možností bylo donést nemocným dětem z Nemocnice v Třinci hračky, puzzle, pexeso, výtvarný materiál, knihy, časopisy, které jsme spolu s dětmi odnesli přímo na dětské oddělení.

FOTO ZDE

Listopad v 1.B

Mgr. Pavlína Byrtusová, 2. 12. 2019

Listopad byl dlouhý měsíc…Taky jsme toho spoustu zvládli - nová písmena, slabiky, slova a dokonce i věty. Čteme už ze Slabikáře. Poprvé jsme si vyzkoušeli výukové programy na počítačích – nebojte se, děti tam nehrají hry, čtou a počítají zábavnou formou.Listopad byl dlouhý měsíc…Taky jsme toho spoustu zvládli - nová písmena, slabiky, slova a dokonce i věty. Čteme už ze Slabikáře. Poprvé jsme si vyzkoušeli výukové programy na počítačích – nebojte se, děti tam nehrají hry, čtou a počítají zábavnou formou. J

J Listopad byl i plný oslav – narozeniny, svátky a určitě „slavily“ i děti, které nemají takové životní štěstí a naši žáčci a rodiče jim poslali SPOUSTU HRAČEK – moc děkujeme. Měli jsme i návštěvu – YETIHO. Trošku nás postrašil, ale hlavně pomohl naučit nové písmeno Y. Spoustu zážitků si odnáší náš Pepi. Každý víkend tráví v jiné rodině a sami uvidíte – pořádně si návštěvy užívá. J Čeká nás poslední měsíc v roce – všem přeji krásný a pohodový ADVENT, a pokud si ho chcete zpříjemnit našimi třídními zážitky, pak zde (Listopad) i zde ( 1. třídní odměna).

Hurá na bubáka

Jana Muchová, 24. 11. 2019

Ve čtvrtek 7. 11. 2019 proběhla ve spolupráci MZŠ Návsí a MŠ Kaštánek odpolední akce pro děti a rodiče. Programu se zúčastnilo 180 dětí... Více zde


Retroden na Zprávičkách

Děti z 1. A s Hrčávkou za lidovými řemesly

Mgr. Soňa Sikorová, 15. 11. 2019

V pátek 15. 11. zavítali do naší školy členové sdružení Hrčávka, aby naše nejmenší seznámili s lidovými řemesly. Děti si vyzkoušely zdobení perníčků, šití oveček, zdobení oveček, česání vlny a základy háčkování.

Všechny si vyzkoušely svou zručnost a dobře se bavily.

Pár záběrů z dílniček ZDE:

1. společná odměna 1.B

Mgr. Pavlína Byrtusová, 16. 11. 2019

Hurá! První CESTA ZA ZÁŽITKEM je v cíli. Společnou snahou jsme smajlíky vydláždili cestu Pepimu až do jeho hradu, a to znamená celotřídní odměnu.

Vybrali jsme si ŠPAGETY. Psaní i ochutnávku. J Náhoda tomu chtěla, že náš den provázely i jiné aktivity- retro den, výročí sametové revoluce a seznámení s lidovými tradicemi díky Hrčávce. Heboučká látka – samet - děti navodila k celému dopoledni a jak to pokračovalo dál? Koukněte na FOTO.


Retro den ve škole

Halloween na 2. stupni

Mgr. Markéta Poloková, 12. 11. 2019

Poslední říjnový den patřil již tradičně. tzv. Halloweenskému odpoledni. Týmy ze všech tříd druhého stupně soutěžily ve vyřezávání tzv. Jack-o´- Lantern z dýně a vyplňovaly kvíz zaměřený na základní informace o tomto anglosaském svátku. Letos jsme navíc přidali i dvě tradiční činnosti, kterými se baví děti na halloweenských oslavách, a to tzv. apple bobbing (lovení jablek pusou z velké mísy s vodou) a tzv. make a mummy (vytvoř mumii pomocí toaletního papíru).

Každé družstvo navíc přineslo i nějakou halloweenskou mlsku, takže jsme celé halloweenské zápolení mohli ukončit sladko-slanou tečkou. (A že jsme si opravdu pochutnali ☺ Mňam…) Jako každý rok se i letos ukázalo, že naši školu navštěvují velmi chytré, kreativně nadané děti a neuvěřitelně soutěživé děti se smyslem pro humor. Porota (učitelský sbor) to měla při rozhodování o nejlepší "Jack- o´- lantern" zase o něco těžší, protože vynalézavost dětí je opravdu obdivuhodná. Po sečtení všech bodů se nejúspěšnějšími řešiteli kvízu, tvůrci dýňových luceren a „loviči“ jablek stali žáci těchto tříd: 1. místo - 9.A, 2. místo - 8.B, 3. místo - 8.A. Avšak i žáci zbývajících zúčastněných tříd, kteří nedosáhli na stupně vítězů, si zaslouží velkou pochvalu a uznání, protože letos byly výsledky opravdu velice těsné. Foto

Retro den

Retro den .docx

Halloween v 1.B :-)

Mgr. Pavlína Byrtusová, 4. 11. 2019

Dnešní HALLOWEEN byl přípravou na zítřejší DUŠIČKY – ty už ale budou děti prožívat se svou rodinou. Ale i o nich jsme si povídali. Donést (či nedonést) masku záviselo na tom, zda si hlavička na tento „úkol“ vzpomene.

Po vyplnění žáčci na druhou stranu Adriance nakreslili či napsali krásné poděkování – bylo to velmi milé. Tento den jsme plnili různé HALLOWEENSKÉ ÚKOLY a také si strašidlo vyrobili. Děti pracovaly samy i ve skupinkách a mám pocit, že se jim dnešní den líbil. J FOTO, další foto

Halloweenské dopoledne v 1.A

Mgr. Soňa Sikorová, 1. 11. 2019

Na pátek 1. 11. se všichni Plavčíci z 1. A těšili. Věděli totiž, že celé dopoledne proběhne formou hry, pohybu, zábavy a zakončeno bude tajemným překvapením.

Ráno se třída začala zaplňovat neobvyklými postavičkami. Zavítali k nám mumie, čarodějnice, čarodějové, pavoučí muži a další strašidelné postavy. Třídu jsme si přizpůsobili k náplni dnešního dne. Děti vytvořily skupinky po čtyřech, obsadily svá pracovní místa a pustily se do zvládání strašidelných úkolů. V rámci těchto úkolů zvládaly splnit i jednoduché početní úkony, zahrály si haloweenské pexeso, postavily strašidelný hrad a vyrobily pavoučí čelenku. Na velkou přestávku bylo odtajněno první překvapení. Na děti čekala halloweenská čokolízátka a bubáčkové chipsy. Po svačince přišla chvíle na pohybovou aktivitu. Společně jsme si několikrát zatancovali na písničku z filmu Lovci duchů. Na konec našeho zábavného dne čekalo na děti největší překvapení - malování halloweenských motivů na obličeje. Takže nakonec ze třídy odcházely děti nejen se širokými úsměvy, ale i vyzdobení halloweenskými motivy, které si samy vybraly.

Za namalování dětí bychom chtěly moc poděkovat paní vychovatelce Míše.

Všichni si dnešní den užili a těší se zase na nějaké příště...

Říjen v 1.B

Mgr. Pavlína Byrtusová, 1. 11. 2019

V říjnu již děti posupně přecházejí od poznávání písmenek ke čtení slabik i krátkých slov. Stále vymýšlejí a nosí nové předměty na dané písmenko, a pokud nic doma nenajdou, obrázek nakreslí. Jsou to šikulky.

Školní výuka probíhala i venku – nejen tělocvik, ale i prvouka, kdy jsme se učili o podzimu. Poznáváme i svátky (28. říjen, Halloween, Dušičky…) a především náš Pepi poznává život v rodinách jednotlivých žáků. Tam se mu líbí. FOTO


Listy - pokaždé jinak

Mgr. Miroslava Siudová, 23. 10. 2019

Možná právě proto, že byla neděle 20.října Dnem stromů, možná byl důvod zcela jiný, každopádně se v úterý 22. 10. konala soutěž s názvem LISTY - POKAŽDÉ JINAK.

V tento den se sešli vybraní zástupci 1. až 5. tříd a tímto setkáním začala série soutěží do ŠKOLNÍHO VLAKU.

Mladší i starší děti se snažily vymyslet a zkrášlit svůj list tak, aby zrovna ten jejich byl ze všech nejhezčí. Následné hodnocení učitelské poroty vypadá takto:

Kategorie 1.tříd: 1. místo : Klárka Hawliczková - 1.B, 2. místo : Hanka Karchová - 1.B, 3. místo : Eliška Byrtusová - 1.A

Kategorie 2. a 3. tříd: 1. místo: Anežka Byrtusová - 3.A, 2. místo : Natálka Lavická - 2.B, 3. místo: Karolínka Hamroziová - 3.A

Kategorie 4. a 5. tříd: 1. místo : Terezka Cieslarová - 5.B, 2. místo : Zuzka Cieslarová - 4.B, 3. místo : Maruška Michnová - 5.B

Výhercům gratuluji a všem soutěžícím děkuji za příjemně strávený odpolední čas.

Jak 5.B pracovala s krabicemi

Mgr. Miroslava Siudová, 18. 10. 2019

Hodina pracovních činností a necelé dvě hodiny výtvarné výchovy byly tentokrát v 5.B zaměřeny na tvorbu přístrojů z krabic. Ty pro každého jednotlivce donesl pan P. Očko, jemuž patří velký dík. Celá třída se vrhla do práce s nadšením a nebyla nouze o vzájemnou pomoc a rady, jež přispěly k vylepšení každého přístroje. Většina dětí si vyrobila svůj notebook, následovaly mikrovlnné trouby a také sporák s vestavěnou troubou. Někteří ,, koumáci'' si vyrobili k notebooku i sluchátka, kameru a 3D brýle.

Nezbývá, než věřit, že tak velké pracovní nadšení a píle půjdou s dětmi ještě dál. FOTO

Anglická liga rozehrána

Mgr. Vladimír Šnajdr, 15. 10. 2019

Máme za sebou úvodní disciplínu soutěžní LIGY ANGLICKÉHO JAZYKA za účasti žáků prvního a druhého stupně (3.-5.roč.). V letošním roce jsme jako první disciplínu zvolili klasickou TICHOU POŠTU v anglickém jazyce. Hra na první pohled snadná, ale v samotném finále náročná na sluch a hlavně výbornou výslovnost předávaných zpráv.

Pořadí 1.st 2.st

1. místo 3.B 9.A

2. místo 5.B 6.B

3. místo 4.B 8.B

4. místo - 7.B

Přespolní běh

Mgr. Erika Martynková, 28. 9. 2019

Ve čtvrtek 26.9.2019 proběhlo v Jablunkově okresní kolo v přespolním běhu. Z naší školy se tohoto závodu zúčastnilo 10 dětí od 1. do 5.ročníku. I přes mírnou nervozitu si všechny děti závod užily a dokonce jsme získali i jedno medailové umístění. Pro 3.místo si zaběhl Ondra Mitrenga z 1.A. Hezké 4.místo získala Amálka Jancz z 1.B a Veronika Bury ze 4.B. FOTO

Ve středu 20. 11. 2019 proběhla v družině s přírodovědcem Samuelem Valkem beseda na téma PLAZI. Děti se seznámily s jejich způsobem života a dozvěděly se mnoho zajímavých faktů o těchto krásných tvorech.

Kromě připravených informací byl dostatek prostoru pro zvídavé otázky dětí a názorné ukázky hadů, které si děti mohly i pohladit a mít je chvíli na rukách. Tímto moc děkujeme za přínosnou besedu a budeme se těšit na jarní přednášku o mravencích.


FOTO ZDE


1. kalendárium našich prvňáčků

Mgr. Soňa Sikorová, 27. 9. 2019

V pátek 27. 9. 2019 proběhlo na škole podzimní kalendárium. Pro naše nejmenší žáčky to byla premiéra. Ráno přišli do tříd celí udivení, že jim dnes k učení stačí jen malý batůžek se svačinkou, pitím a pouzdrem. Někteří měli asi strach, jestli si paní učitelka nedělala legraci, když psala, co si mají přinést, a pro jistotu si přinesli velké školní batohy i s učením na pátek :)


Není ale vůbec pravdou, že se děti nic nového nenaučily nebo nedověděly. Nejdříve se ve třídách vesele debatovalo o bezpečnosti silničního provozu, o chování dětí, významu dopravních značek a základních pravidlech chování. Aby si to děti co nejlépe zapamatovaly a aby je to co nejvíce bavilo, pomáhal ve vysvětlování Michal, kterého děti znají z Kouzelné školky, v pořadu Michalova doprava, který jsme si ve třídách promítali.

Po posilnění jsme se vydali na hřiště SK Návsí, kde bylo pro děti přichystané vystoupení skupiny Vacoš s ukázkou dravých ptáků. I tady se děti dověděly mnoho zajímavého a nového. A vůbec jim nevadilo, že byla trochu zima a že je i trošičku pokropil deštík.

Po návratu do školy na ně čekalo další překvapení v podobě zástupkyně Policie z Jablunkova. Opět si spolu s ní žáčci zopakovali, jak by se měli chovat jako učastníci silničního provozu. A nejen to, diskutovalo se i o možných nástrahách, které by na děti mohly číhat v běžném životě. Rozebíraly se tyto situace a hledalo se správné řešení.

Nakonec paní přednášející dětem ukázala povinnou výbavu každého policisty (nejvíce šumu sklidila pouta a největším zklamáním bylo, že nemohla vytáhnout zbraň :) ).

Zlatým hřebem celé besedy bylo, když si děti mohly na "vlastní kůži" vyzkoušet, jaké to je, když je řidič/ka vyzván k dechové zkoušce.

Celé dopoledne proběhlo v uvolněné a pohodové atmosféře a prvňáčci se s širokými úsměvy na tvářích odebrali na oběd, do družinek a domů.

Foto